Het verduurzamen van onze gemeente is uiteraard niet iets wat onze gemeente alleen doet. Ook particulieren, verenigingen en bedrijven werken hieraan mee. We spraken met een aantal Tervuurse bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen en stelden hen enkele vragen.

Wat is jullie activiteit?

Ogust is een  bloemenplukveld gelegen in Duisburg, waar je zelf een eigen boeket met veldbloemen kan plukken. 

Op authentieke wijze, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, met respect voor de natuur, kweken we een heel divers en kleurrijk assortiment van veldbloemen, zowel éénjarige als vaste planten. Onze specialiteit zijn pioenen in allerlei kleuren en geuren.

Hou je van bloemen? Wil je graag eens aan de drukte ontsnappen? Of heb je simpelweg eens zin in een doe- activiteit met kids of vriend(inn)en? Dan is een bezoek aan het plukveld iets voor jou. 

Hoe dragen jullie bij aan een duurzamere wereld?

Wij telen lokale bloemetjes zonder pesticiden, zonder CO2-uitstoot, zonder lange afstandsvervoer, zonder kunstmeststoffen, 100% ecologisch!Wij respecteren zo het milieu, de gezondheid en ook die van de volgende generaties.

Welke mogelijkheden voor meer duurzaamheid zien jullie op termijn voor jullie organisatie en hoe zou de gemeente daarin kunnen helpen? 

Wij dromen van een natuurlijk windscherm door het aanplanten van houtkanten. Een gemeentelijke subsidie zou mooi meegenomen zijn. De opmaak van een gemeentelijk waterplan om burgers en bedrijven te helpen in droogteperiodes (de vroegere waterpomp op het marktplein 😀) zou een mooie plus zijn.
Wat zijn jullie dromen op langere termijn?
Het verder blijven verbinden van mensen en het geven van een geluksgevoel door het plukken van Ogust zijn veldbloemen op het Brabants Plateau.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Wat is jullie activiteit ?

Poledor is een fietsenwinkel, een fietsherstelatelier én een velocafé onder één dak

Hoe dragen jullie bij aan een duurzamere wereld?

Onze locatie is een belangrijk statement: door enkele jaren geleden onze intrek te nemen in de voormalige vierkantshoeve “Pachthof van Hertoginnedal” waren we een drijvende kracht voor het co-housingproject dat zich daar momenteel ontwikkelt. We hebben zo meegewerkt aan een nieuwe, actieve toekomst voor een historisch belangrijke site.

De werking van Poledor is gericht op verbinding en gemeenschap: we bieden een platform aan mensen die zich inzetten voor een leefbare gemeenschap en, meer bepaald, een mensvriendelijke mobiliteit. Zo ondersteunen we, binnen bedrijven in onze omgeving, bedrijfsleiders en werknemers die, via mobiliteitsinitiatieven, hun collega’s willen aanzetten tot pendelen met de fiets. Maar we zijn even gemakkelijk te vinden in het Moorselse Buurthuis, op Repaircafé-dagen.

We werken ook graag mee met gemeenschapsvormende initiatieven: tijdens de Volksfeesten organiseren we een kinderkoers en een familiefietstocht. En we stellen onze ruimte graag ter beschikking voor, bijvoorbeeld, spelletjesavonden voor de buurtbewoners.

We zorgen er ook zelf voor dat de mensen samenkomen en elkaar ontmoeten door het opzetten van o.a. koffieconcerten en apéro-vélo’s.

Het velocafé werkt, voor het aanbod aan dranken en snacks, samen met de Wereldwinkel in Tervuren.

Als fietsherstelatelier en fietsverkooppunt zetten we eveneens in op de langere termijn. Onze eerste optie is: herstellen, eerder dan snel vervangen. En de fietsen die we aanbieden hebben de kwaliteiten om garant te staan voor lange tijd fietsplezier.

Welke mogelijkheden voor meer duurzaamheid zien jullie op termijn voor jullie organisatie en hoe zou de gemeente daarin kunnen helpen?

We helpen fietsers met technische problemen graag verder. Het zou fijn zijn mochten deze fietsers ook op momenten dat Poledor gesloten is, op het erf een EHBO-knutselstand aantreffen, met basisgereedschap, waarmee ze zichzelf verder op weg kunnen helpen. De gemeente zou dit, via financiële ondersteuning, mee mogelijk kunnen maken.

Het is voor de wandelaars en fietsers die van het Poledor-terras gebruikmaken, maar ook voor de bewoners van het woonerf aangenaam indien de binnenkoer van het Pachthof autovrij is. Dat kan wanneer de gemeente in de Moorselstraat, ter hoogte van het Pachthof, enkele parkeerplaatsen voorziet voor kortstondig parkeren. Leveranciers maar ook klanten met kapotte fietsen kunnen dan stressvrij vlakbij hun auto kwijt, zonder het erf op te moeten rijden.

Verder denken we ook na omtrent ons aanbod aan fietsen en accessoires, om daarin de meest duurzame keuze te maken. Dat heeft te maken met de locatie van de productie – liefst in eigen land of ten minste in Europa – en met de kwaliteit envan.

Wat zijn jullie dromen op langere termijn?

We kijken uit naar het ogenblijk dat de bouwwerken voor het co-housingproject geheel zijn afgerond en dat het erf een groene, aantrekkelijke oase is voor buurtbewoners, wandelaars en fietsers.

En, maar dan écht op langere termijn, hopen we ooit de fakkel met het vuur voor het fietsen te kunnen doorgeven aan een jongere maar zeker zo gloedvolle generatie.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Wat is jullie activiteit ?

Boeren & Buren is een korte keten concept waarbij de lokale Boeren en ambachtelijke producenten rechtstreeks hun producten aanbieden aan de consument. Dit wordt ondersteund door een online platform. (www.boerenenbruen.be). Tot twee dagen op voorhand kunnen de Buren een bestelling plaatsen. Op die manier hebben de producenten geen overschotten en staat versheid op de eerste plaats. Het concept komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Frankrijk is dan ook het land bij uitstek waar de "produits du terroir" altijd een voorname plaats zijn blijven opeisen. In Vlaanderen moeten we dit een beetje heruitvinden, maar met succes. Er zijn in heel België al meer dan 100 Buurderijen.

Met een vrolijk web platform brengt Boeren & Buren consumenten en producenten samen en doe je als Buur online boodschappen rechtstreeks bij de landbouwers. Op het moment dat de producten verdeeld worden, ontmoeten de Buren en Boeren elkaar op een aangename locatie tijdens een wekelijkse boerenmarkt, de “Buurderij” genaamd. Buren bestellen wanneer ze willen en hoe vaak ze willen zonder verplichtingen, minimumbestelling, vaste pakketten of een abonnement.

Hoe dragen jullie bij aan een duurzamere wereld?

De Buurderij heeft zoveel mooie aspecten, het sociale aspect en de eerlijke prijs is voor de Boeren heel belangrijk. Hoewel het sociale aspect het laatste jaar omwille van  de pandemie iets op de achtergrond geraakt is, en we het systeem iets meer hebben moeten stroomlijnen. Versheid is voor de Buurderij het belangrijkste aspect en ook vanzelfsprekend aangezien alles op voorhand besteld wordt. En tevens wordt er ook ingezet op het beperken van verpakking en de CO2 uitstoot”  Het platform biedt ook nieuwe opportuniteiten aan ambachtelijke producenten. Ook zij moeten niet meer investeren in een eigen website of zitten vast aan lange en weinig productieve openingsuren. Nu kunnen ze meesurfen op het succes van een netwerk als Boeren & Buren, waarbij er 1 verkoopmoment georganiseerd wordt per week. Bij ons is dat op donderdagavond tussen 19u en 20u30 of je kan het ook afhalen op vrijdagochtend tussen 8u45 en 10u45, bij Mi Joya in de Klarastraat in het centrum van Tervuren. Op donderdagavond zijn er een heel aantal boeren zelf aanwezig. Omdat we werken met lokale producenten heeft elke Buurderij in België een zeer verschillend aanbod.

Boeren & Buren is er in de eerste plaats voor de Boeren. Volgens IVox is ruim driekwart van de Vlamingen bereid om meer te betalen voor landbouwproducten als dat een eerlijkere prijs oplevert voor de boer. “De discussie rond de druk op de prijzen in de landbouw is tegenwoordig weer brandend actueel. Dankzij Boeren & Buren ontvangen de deelnemende producenten maar liefst 80 % van de verkoopprijs van hun producten. Dat is ettelijke malen meer dan in andere verkoopkanalen waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelf met verlies verkopen. Voor de boeren die producent zijn op de Buurderij is Korte Keten de laatste jaren heel belangrijk geworden voor hun bedrijf. Zo stappen ze weg van grootschaligheid, maar zetten ze in op goede zorg voor hun dieren, kwaliteit en traceerbaarheid. Niet alle producenten hebben een biolabel, maar onze boeren hebben allemaal een duurzame reflex. Zo verbouwen ze meestal ook zelf de gewassen voor hun dieren, en op die manier zijn ze niet afhankelijk van goedkope soja uit Latijns Amerika,. Dit consequent verhaal wordt heel erg geapprecieerd door onze klanten. 

De gemiddelde afstand die de producten van de deelnemende boeren in België afleggen voor ze in de Buurderij terechtkomen, bedraagt 28 kilometer. Bovendien zijn ze ook geen dagen onderweg en kan de klant dus rekenen op de gegarandeerde versheid van het uitgebreide gamma aan producten dat de Buurderijen aanbieden. 

En tot slot: kopen op de Buurderij is ook opnieuw voeling krijgen met de seizoenen. In grote supermarkten merk je nauwelijks verschil in de seizoenen. Tomaten, appels, appelsienen zijn er het hele jaar door, en ook aardbeien en asperges liggen elk jaar wat vroeger in de rekken, dikwijls ten koste van de smaak of de herkomst. 

Wist je dat maart de moeilijkste maand is voor onze bioboer? Dat de tafeldruiven of het witloof ontstaan zijn om de wintermaanden te overbruggen met verse producten? Bij de Buurderij krijg je terug voeling met de seizoenen, leer je koken met seizoensproducten. Dat is even aanpassen, maar de smaak van onze "volle grond" beloont ieders geduld. 

Hoe kunnen we nog meer duurzaam worden?

We hopen in de komende jaren nog verder te kunnen inzetten op minder verpakking. Dat is niet altijd een eenvoudig verhaal, want de voedselveiligheid heeft terecht strenge normen. Vooral bij vlees en zuivel zijn er nog weinig haalbare alternatieven. Maar we blijven hopen.

Duurzaamheid heeft ook te maken met rendabiliteit. Als de producent te veel tijd moet steken in de Buurderij voor te weinig omzet dan is het niet duurzaam op lange termijn. Onze Buurderij doet het fantastisch goed en heeft heel veel trouwe klanten. Maar er zijn vast en zeker nog mensen uit de gemeente die ons niet kennen. Het zou fijn zijn als de gemeente ons mee kan opnemen in hun algemene communicatie. Er zijn gemeenten waar er gewerkt wordt rond " de week van de Korte Keten" en waarbij de Buurderij systematisch mee betrokken wordt naast andere Korte Keten initiatieven of thuisverkoop. In Tervuren zijn er weinig boeren, maar op de grens van Wezembeek Oppem is er een zelfoogstboerderij, in Jezus Eik een boerenmarkt, in Vossem en in de Druivenstreek zijn er nog meer boeren die inzetten op rechtstreekse verkoop. Als dit in kaart wordt gebracht dan verdient de Buurderij hierin zeker een duidelijke plaats, want aan onze Buurderij zijn er meer dan 40 producenten aangesloten. 

Hierop inzetten heeft zeker ook een aantrekkelijk toeristisch kantje, streekeigen producten geven een streek een uniek karakter. 

Een streekeigen markt organiseren als evenement 1 keer per jaar, kan samen met de Buurderij heel gemakkelijk opgezet worden.

De Buurderij kan ook opgenomen worden in de brochure voor nieuwe Tervurenaars of bij de lijst lokale handelaars. Tervuren telt heel veel expats, het zou mooi zijn dat die sneller naar streekeigen producten worden geleid. 

Als daar voorwaarden aan gekoppeld zijn dan mag u mij dat altijd laten weten. 

De dromen op lange termijn

Wij zullen nooit een concept zijn die de massa bedient. Maar we hopen dat we mee aan de weg van duurzaam consumeren kunnen blijven timmeren. We hopen dat we gestaag blijven groeien. Niet voor de Buurderij an sich maar voor de boeren die op ons rekenen