Waar we in het voorjaar een live dialoogavond over onderwijs hadden gepland, en deze niet kon doorgaan -u weet wel waarom- hadden we als CD&V Tervuren snel het idee om in contact te blijven met onze leden (en daarbuiten) via een online event. 1 december was het dan zover, onze online dialoogavond over veerkracht. Dit thema bundelde alles wat we wilden, we wilden het immers hebben over jongeren, ouderen, werkenden, niet-werkenden, onze kinderen en onze ouders in deze moeilijke tijden. We waren ook heel blij om dit event te kunnen organiseren samen met CD&V Hoeilaart, Huldenberg, Overijse, Bertem en Brussel! Samen sterk en zeker voor herhaling vatbaar!

We staan aan de vooravond van de feestperiode, of wat in normale tijden een feestperiode zou moeten zijn. Echter, de tweede golf van de coronacrisis woedt nog volop door ons land. We zullen met z’n allen nog even moeten doorbijten. De feestdagen zullen dan wel anders verlopen -de klassieke familiebijeenkomsten kunnen dit jaar niet- en dit gaf alvast voer voor debat, in het gezelschap van volgende topsprekers:

Minister Benjamin Dalle, Minister van Media, Jeugd en Brussel

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder Unizo

Prof. dr. Elke Van Hoof (VUB – klinische psychologie met specialisaties in psychodiagnostiek, trauma, stress en burn-out en de bezieler achter ‘Huis voor Veerkracht’)

Vragen die we voor onze panelleden hadden, waren:

-Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we én voor ons eigen psycho-sociaal welzijn kunnen zorgen en voor dat van onze naasten?

-Hoe kunnen we onze veerkracht inzetten voor de ander?

-Hoe kijken we naar de toekomst na deze coronacrisis en vooral, wat hebben we geleerd en willen we dan ook een vaste plaats geven in dat nieuwe leven?

Minister Dalle beet de spits af en confronteerde ons onmiddellijk met wat hem enorm aangreep tijdens de eerste golf van deze crisis en wat hij ook onmiddellijk beleidsmatig wil aanpakken, het gebrek aan publieke ruimte voor onze kinderen en jongeren. Crisissen zijn eveneens opportuniteiten. Deze kans wil Benjamin Dalle dan ook benutten om het welzijn van de jongeren te versterken. Hij was sterk de indruk van de vele initiatieven die jongeren zelf namen om mensen in hun omgeving te helpen, niet alleen via de jeugdbeweging maar ook op hun individueel initiatief.

Prof. Dr. Elke Van Hoof bond de kat de bel aan en gaf heel levendig weer wat haar nu vooral tegen de borst stuitte, het gebrek aan leiderschap bij onze politici om van deze ‘eindejaarsperiode vol ellende’ net niet het ‘mooiste kerstfeest voor de zorg van te maken’. Dit zou pas een verademing zijn voor iedereen. In plaats van te focussen om wat allemaal niet mag, zouden de mensen net energie halen uit de positieve acties die ze wel zouden mogen ondernemen en zo ervoor te zorgen dat de druk op de zorg niet toeneemt. Dit zal ervoor zorgen dat het gebrek aan sociale relaties wordt tegengegaan en het gevoel beroofd te zijn van vrijheden, net naar de achtergrond wordt gebracht. Food for thought.

Danny Van Assche sprak geboeid over de situatie bij de ondernemers en de zelfstandigen. Uiteraard kon hij er niet omheen dat het niet goed ging met velen van hen. Vooral de ondernemers die ook eigenaar zijn. Bij hen hakt de crisis er net extra hard in. Maar men mag ook de veerkracht niet onderschatten die we bij velen van hen zien. De snelheid waarop de e-commerce ook bij kleine zaken, werd geïntroduceerd, de diversifiëring in aanbod die men aanbracht en het efficiënt opvolgen van de vereisten rond corona-proof handel drijven, is ongezien. Deze positieve voorbeelden geven inspiratie aan andere ondernemers en versterkt tegelijk het sociaal weefsel dat elke gemeente zo hard nodig heeft.

Het debat ging er soms heftig aan toe, maar evolueerde naar een sfeer van aanmoediging, steun en begrip voor elkaar. We waren enorm fier dat we zo een mooi panel konden warm maken voor een lokaal event in een, voor hen toch, zeer drukke periode.

De kernwoorden van de avond waren: zorg voor ontmoeting en verbinding, zorg voor uw eigen mentaal welzijn en dat van uw naasten en laat kinderrechten nooit meer in lockdown gaan. We kijken alvast uit naar een warme kerstperiode en we hopen in 2021 elkaar terug te zien, live of online. We laten u niet los!

Kathelijne Verboomen, CD&V Tervuren