Eind maart keurde de gemeenteraad het concept voor de toekomst van de Panquin kazerne goed. ION, projectontwikkelaar en winnaar van de wedstrijd met wie de gemeente in zee gaat, heeft zijn huiswerk goed gemaakt.  Het belooft een knap project te worden, dat volledig past binnen de CD&V visie om het centrum op te waarderen, met behoud van de erfgoedwaarde en met hedendaagse en toekomstgerichte invullingen.  De Panquin kazerne kent iedereen, deze  unieke historische site van 4ha, strategisch gelegen tussen het centrum en het Warandepark, geeft zicht op de prachtige vijvers en de St Hubertuskapel. De gebouwen zelf dienden als stallingen en woningen voor het personeel van het verdwenen hertogelijk kasteel dat in 1749-1750 door Karel van Lorreinen gebouwd werd.  Toen het Belgische leger in 2014 zijn laatste manschappen uit de kazerne Panquin weghaalde, besloot de gemeente Tervuren om een regie- rol op te nemen voor de renovatie en ontwikkeling van deze prachtige plek. 

Een site voor alle Tervurenaars

Eén van de uitgangspunten was natuurlijk om deze site terug te geven aan de Tervurenaars. Jarenlang stond deze kazerne als een 'Berlijnse Muur' tussen het park en ons centrum, dit doorbreken en zachte verbindingen voor fietsers en voetgangers creëren zal de toegankelijkheid optimaal bevorderen. 

"Meer nog, ook de Voer die momenteel onder de kazerne loopt zal opengelegd worden, waardoor een nieuwe groene as wordt gerealiseerd van aan de bronnen van de Voer, langs de Robianovijvers, tot in het Park", zegt CD&V voorzitter Theo Debeer.

Extra toeristische trekpleister

Onze eerste schepen Mario Van Rossum, die ook bevoegd is voor toerisme, verheugt zich vooral op de bovenlokale uitstraling van dit project:

“Een viersterrenhotel van 100 kamers met de nodige faciliteiten voor zowel conferenties als verblijfstoerisme zal ons toelaten de vele troeven van Tervuren nog beter uit te spelen”, volgens de schepen. “Daarnaast omvat het project een (hotel)restaurant, brasserie en het gloednieuwe ‘Canapee’ project van Jeroen De Pauw. Het zal de aantrekkingskracht van Tervuren alleen nog maar verhogen, wat zeker ook onze lokale handelaars ten goede komt.”

Betaalbaarder wonen voor jonge Tervurenaars

Dat niet alle woongelegenheden commercieel vermarkt zullen worden is een belangrijke nuance waar CD&V zich kan in terugvinden. Van de ongeveer 100 appartementen, die met voorrang worden toegewezen aan mensen die een band met Tervuren hebben, zal bijna de helft  in het segment ‘bescheiden wonen’ worden aangeboden, waardoor we ook vooral jongere Tervurenaars de kans geven om in hun eigen gemeente te blijven wonen.

Een belevingsplek

Cultuurschepen Jan Trappeniers kondigde eerder al aan dat ook het nieuwe gemeentelijke museum zijn plaats zal vinden in het gerestaureerde hoefijzer. Voor de invulling van dit museum sloot Jan trouwens onlangs nog een samenwerking af met het Museum M van Leuven , dat garant zal staan voor een moderne aanpak en een hoge kwaliteit van de toekomstige tentoonstellingen.

"Veel groen, een paar brasseries en gezellige pleintjes langs de nieuwe vijver zal deze plek bijzonder
aangenaam maken als verlengde van het Park en ons handelscentrum. De wagen die gaat volledig ondergronds voor de appartementen en het hotel, daarnaast blijft er wel zoals altijd beloofd een gratis randparking ter beschikking."

  • Cultuur
  • Ruimtelijke ordening
  • Toerisme
  • Musea